Vrijdagmiddagborrel 10 mei 2019

10-04-2019
Lees verder

Bedrijfsbezoek Hittech Bihca op 3 april 2019

15-03-2019
Lees verder

Bijeenkomst 6 februari 2019

20-01-2019
Lees verder

Opiliones gaat voor eenvoud en innovatie in 3D-printing

Opiliones gaat voor eenvoud en innovatie in 3D-printing Opiliones is een vooruitstrevend bedrijf, dat 3D-printers ontwikkelt. De relatief nieuwe speler op de markt is genomineerd voor meerdere (internationale) prijzen en heeft de Achterhoek Nieuw Vakwerk Initiatiefprijs 2015 gewonnen.


Van buitenaf is het pand van Opiliones aan de Groenloseweg geen opvallend gebouw, maar de mogelijkheden die het bedrijf van Kees Koese en Peter en Lucas Sluiter in huis heeft, zijn erg indrukwekkend. Opiliones biedt meerwaarde in de wereld van 3D-printen. De geboren en getogen Winterswijker Kees Koese bedenkt al jarenlang maatwerkoplossingen in boormachines onder de naam Koese Engineering. De engineer heeft een enorme ervaring in metaalbewerking en is een rasechte uitvinder. “Ik wilde voor eigen gebruik een aantal jaren geleden een 3D-printer aanschaffen, maar vond geen geschikte op de markt. De machines waren niet in staat grote, complexe producten te printen. Ik dacht dat zelf beter te kunnen en ontwikkelde de Opiliones. Dat is Latijn voor hooiwagen, die spinachtige beestjes.”

Eenvoud
De Opiliones is een printer, waarmee grote objecten tot 750 mm hoog (500 mm rond) 3D kunnen worden geprint en is daarmee geschikt voor de professionele markt. De printer kan alle gangbare 3D-printbare kunststoffen verwerken. Voor de ontwikkeling heeft het bedrijf een krediet van het fonds Gelderland voor Innovaties ontvangen. “Ik ben een voorstander van eenvoud”, zegt Kees. “Deze printer bevat weinig onderdelen en heeft een grote printcapaciteit tegen een nette prijs. We maken gebruik van magneten die alles op de plek houden. De eenvoudige constructie maakte het mogelijk de productie uit te besteden aan de Hamelandgroep in Lichtenvoorde, die daarvoor een productielijn heeft opgezet. Daarmee houden we het werk in de regio.”

Innovatieve ontwikkelingen
De printers van Opiliones zijn inmiddels in werking bij diverse organisaties in Nederland als TNO in Den Haag en Philips en de VDL-Groep in Eindhoven. Ook de deelname aan internationale beurzen werpt zijn vruchten af. “Onze printers zijn in heel Europa te vinden”, vertelt Peter Sluiter, die verantwoordelijk is voor de commercie. “Maar we gaan verder. Met steun van de provincie zijn we gestart met een onderzoek naar het printen van 3D-bouwmateriaal van bio-based beton. Onder de naam Project Next werken we samen met andere ondernemers en designer Michiel van der Kley, bekend van het project Egg. In de toekomst verwacht ik dat er zelfs hele bouwprojecten uitgevoerd kunnen worden. We hebben inmiddels een opdracht van het Graafschap College gekregen voor de bouw van een fietsenstalling en er zijn plannen voor Project Next 2, het ontwikkelen van zes gebouwen op basis van deze techniek in de provincie Gelderland.”

Samenwerken in regio
De ontwikkelingen en groei van het bedrijf zijn volgens de heren alleen mogelijk door samenwerking met lokale en regionale partijen. Kees Koese: “Hoewel onze printers (inter)nationaal worden verkocht, werken we bij Opiliones voor de toelevering van materialen met ondernemers in de buurt. Zo spring ik regelmatig op de fiets om bevestigingsmaterialen te kopen in Winterswijk. Ik vind het belangrijk om een relatie met de lokale ondernemers op te bouwen en ben daar trouw aan. Bovendien is de ligging van Winterswijk ten opzichte van het Duitse achterland gunstig. We nemen regelmatig deel aan Duitse beurzen en onderhouden contacten met Duitse ondernemers. Zo zijn we samen met Desvicon uit Munster betrokken bij een Euregioproject voor het ontwikkelen van een 3D-printerconcept voor flexibele kunststoffen. Er liggen nog volop kansen voor de vele innovatieve maakbedrijven in Winterswijk om elkaar te versterken. De basis van succes is immers samenwerken.”

Opiliones 3D
Groenloseweg 135
7104GA Winterswijk
Website Opiliones  

Kroese Wevers
Echt Achterhoek 100% Winterswijk